Sunday, March 28, 2010


glitter-graphics.com

Saturday, March 27, 2010

C. I. N. T. A

Aku sering tertanya-tanya..
Apa itu cinta yang sebenarnya?
aku sendiri pun kadang-kadang keliru dengan diri aku sendiri..
ada setengah orang cakap yang cinta tu sebenarnya airmata..
ade jugak yang cakap cinta tu kejujuran dan pengorbanan..
dan ade jugak yang cakap cinta tu kasih sayang yang tiada batasan...
mungkinkah cinta tu gabungan daripada sumua yang diatas?
ataupun hanya mainan perasaan semata-mata..
tapi yang nyata, ramai manusia yang merana kerana cinta..
dan ramai jugak yang bahagia keranan cinta..

tp bagi aku,
cinta ni ibarat air sungai yang mengalir..
sentiasa ade..
tak kire dalam ape jua keadaan..
bg yang tak percayakan cinta,
maybe diorang rasa cinta ni hanya mainan perasaan ketika sunyi..
mungkin betul..
tp mcm mane pulak yang bercinta sampai ke jinjang pelamin?
adekah tu pun mainan perasaan?

ape pun..
cinta banyak mengajar kita..
baik dari segi kehidupan mahupun dalam membaiki diri sendiri..
cinta ni jugak mengajar kte tentang erti hidup..
mengajar kita untuk memahami perasaan orang lain..
dan cinta ni jugak boleh mengubah cara hidup kita..

kita mungkin boleh cakap yang kita cinta kan seseorang dengan hanya kerana perasaan rindu yang timbul..
kita pun leh cakap yang kita cintakan seseorang hanya kerana kita selesa disamping nya..
bagi aku..
cinta ni wujud apabila kita sanggup untuk berkorban demi membahagiakan dia..
dengan kasih sayang yang mendalam, kejujuran dan keikhlasan, kesetiaan dan kepercayaan..
jika perasaan tersebut muncul dalam hati mahupun diri kita..
mungkin kita dah jatuh cinta padanya..

tapi..
fahamkah kita dengan maksud perngorbanan didalam percintaan?
mungkin sesetengah orang faham dan tahu maksud pengorbanan tu..
dan ade jugak yang tak tahu langsung..
tp.. lain orang, lain pendapat..
bagi aku..
pengorbanan dalam percintaan ni bukan bermaksud sanggup mati demi orang yang kita cintai..
pengorbanan dalam percintaan ni adalah seperti berkorban masa kita demi orang yang kita sayang..
pengorbanan dalam membaiki diri agar nampak lebih sempurna dimatanya..
dengan meninggalkan perkara buruk yang sering kita lakukan hanya demi sidia..

tp bukan senang untuk mengubah diri kearah kebaikan..
aku akui.. memang susah..
tp dengan dorongan dan sokongan daripada orang yang kita sayang..
tak mustahil kita dapat lakukan nya...
tidak berkira dalam apa jua keadaan termasuk lah dalam soal wang juga boleh melambangkan yang kita dah jatuh cinta..
airmata pula adalah perkara biasa dalam percintaan..
seorang lelaki yang menitiskan airmata kerana orang yang dia sayang bukanlah bermaksud lelaki tersebut seorang yang lemah..
tapi melambangkan kasih sayang, kesetiaan, kejujuran dan keikhlasan lelaki tersebut..

jika perkara diatas terjadi dalam diri kamu..
mungkin kamu sudah dilamun cinta..
tapi harus berhati-hati kerana cinta..
kerana cinta pun boleh memakan diri sendiri..


Friday, March 26, 2010

Pisces


The Fishes
Febuary 20 to March 20

Traditional
Pisces Traits


Imaginative and sensitive
Compassionate and kind
Selfless and unworldly
Intuitive and sympathetic


On the dark side....

Escapist and idealistic
Secretive and vague
Weak-willed and easily led

Bintang 14 hari


14 hari ku mencari dirimu
untuk menanyakan dimanakah dirimu
14 hari ku datangi rumahmu
agar engkau tahu tertatihku menunggumu
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
aku kangen sama kamu
apa kamu udah gak sayang aku

maafkanlah aku lari dari kenyataan
bukan karena aku tak punyai rasa sayang
maafkanlah aku mencoba tuk berlari
karena satu hati engkau pasti kan mengerti

* kamu pacar terbaikku
walau hanya sekejab di hatiku

reff:
mengapa hanya sekejab saja
ku merasakan indahnya dengan dirimu
mengapa hanya untaian kata
ku rasa tiada sempurna cerita cinta kita

repeat reff [2x]

Masih ad-Dajjal



Masih ad-Dajjal (Arabic: المسيح الدجّال‎ al-Masīḥ ad-Daǧǧāl, Arabic for "the false messiah") is an evil figure in Islamic eschatology. He is to appear pretending to be Masih (i.e. the Messiah) at a time in the future, before Yawm al-Qiyamah (Judgment Day), directly comparable to the figures of the Antichrist and Armilus in Christian and Jewish eschatology, respectively.

Daǧǧāl is a common Arabic word, with the meaning "deceiving", used in the sense of "false prophet". Al-Masīḥ ad-Daǧǧāl with the definite article, refers to "the deceiving Messiah", a specific end-of times deceiver.
The term is a literal rendition of the Classical Syriac term for "Antichrist", Mšīḥā Daggālā, used in the Syriac Peshitta.[citation needed]
Another name for Dajjal is Sammiri as taken from the name of his place of origin which is also known as Sammiri.

Hadith attributed to Muhammad give many signs of the appearance of the Dajjal, and exhorted his followers to recite the first and last ten verses of Sura Al-Kahf, as protection from the trials and mischief of the Dajjal. It is said that he will have right eye damaged and the left will be working because knowledge acquired through the right eye can be nūrī (means that pertaining to light) and through the left nārī (that pertaining to fire). It is also said that he will have the word kafir (nonbeliever) on his forehead.
The belief is based around the events prior to the Day of Judgment around the Second Coming of Isa (Jesus), when Ad-Daǧǧāl who is blind in his right eye, shall gather an army of those he has deceived and lead them in a war against Jesus, who shall be accompanied by an army of the righteous.
He will appear somewhere between Syria and Iraq, at which time Prophet Isa (known as Jesus in Christianity) will return and the Mahdi will come, the Dajjal will travel the whole world preaching his falsehood but will be unable to enter Mecca or Medina.

The name given in the hadith to certain religious impostors who shall appear in the world; a term equivalent to the Christian use of the word Antichrist. According to hadith, Muhammad is said to have prophesized that the Masih ad-Dajjal would be the last of a series of thirty Dajjal or "deceivers" (false prophets).[2]
A couple of hadith describe the Dajjal as follows:
Muhammad is reported to have said: Allah is not one eyed while Anti-christ, Dajjal is blind but one eye will be covered by thick film and the other will be protruding like a bulging out grape.
Narrated 'Abdullah bin 'Umar: "Allah's Apostle said. 'While I was sleeping, I saw myself (in a dream) performing Tawaf around the Ka'ba. Behold, I saw a reddish-white man with lank hair, and water was dropping from his head. I asked, "Who is this?' They(angel jibreel) replied, 'The son of Mary.' Then I turned my face to see another man with a huge body, red complexion and curly hair and blind in one eye. His eye looked like a protruding out grape. They said (to me), He is Ad-Dajjal.' The Prophet added, 'The man he resembled most is Ibn Qatan, a man from the tribe of Khuza'a.'" (Translation of Bukhari ,book 88,volume 9,number 242)
`Abd Allah ibn `Umar narrated: Once Allah's Apostle stood amongst the people, glorified and praised Allah as He deserved and then mentioned the Dajjal saying, "l warn you against him (i.e. the Dajjal) and there was no prophet but warned his nation against him. No doubt, Noah warned his nation against him but I tell you about him something of which no prophet told his nation before me. You should know that he is one-eyed, and Allah is not one-eyed."[3]
Muhammad told his companions: "Every Messenger of Allah did warn his nation about the trials of Dajjal. Allah, however, delayed Dajjal’s birth and did not let him appear until now. Be aware! he will claim to be God and try to create doubts in your minds. Have a firm belief, the one-eyed creature cannot be your Lord. He will come out riding on a 'donkey', which will have a distance of one mile between its two ears. He will claim to have come with the gifts of paradise and arsenal of hell."[4]
Ali was reported to have said: "His right eye will be punctured, and his left eye would be raised to his forehead and will be sparkling like a star. Only the believers will be able to read the word ‘Kufr’ [disbelief], inscribed in bold letters, on his forehead. There will be big mountains of smoke at both front and backsides of his caravan. People will anticipate food within those mountains, during the severe famine. He will be riding on a huge white coloured 'donkey' who will cover a mile in a single stride. All rivers, falling in his way, will become dry and he will call upon people in aloud voice, "O my friends come to me! I am your lord who has made your limbs and given you sustenance.[5]
[edit]Signs of his coming
The following are signs of the forthcoming of Dajjal:[5]
People will stop offering the prayers
Dishonesty will be the way of life
Falsehood will become a virtue
People will mortgage their faith for worldly gains
Usury and bribery will become legitimate
Imbeciles would rule over the wise
innocents would be burned by smokeless fire
Pride will be taken on acts of oppression
The rulers will be corrupt
The scholars will be hypocrites
Adultery will be rampant
Women will dress like men and men will dress like women
The liars and treacherous will be respected
There will be acute famine at the time.

Thursday, March 25, 2010

15 RAHSIA TENTANG LELAKI



1- majoriti wanita mengakui menyukai lelaki yang mempunyai bulu ketiak. pun begitu, lelaki dinasihatkan supaya menjaga bahagian tersebut dengan baik. jangan sampai berbau pula!

2- 39% lelaki di Itali mengakui mereka seorang yang bijak dan berjaya.

3- antara pembunuh utama lelaki ialah serangan jantung, kanser, kemalangan, strok dan kencing manis.

4- lelaki akan sukar untuk melupai bekas kekasih sekiranya mereka bercinta melebihi tiga tahun.

5- Albert Einstein, George Bush, Leonardo Da Vinci dan Napoleon Bonaparte mempunyai satu persamaan iaitu kidal.

6- senaman seperti berlari selama 8 jam dikatakan mampu mengelakan lelaki dari diserang kanser prostat.

7- Lelaki boleh menyukai wanita dalam masa seminit dan boleh melupakan wanita dengan hanya sekelip mata.

8- kajian kesihatan yang dilakukan di University Of Pennsylvania membuktian bahawa kandungan lemak dibahagian perut merupakan faktor mengapa golongan lelaki mengalami masalah jantung yang kronik.

9- berdasarkan cara penjagaan dan penampilan diri lelaki, 41% daripadanya mengakui cukup memberi fokus terhadap kebersihan asas, memastikan rambut terurus serta mengutamakan kesihatan kulit wajah.

10- Henry Lee Lucas, pembunuh bersiri paling popular di Amerika Syarikat menjadikan ibunya sendiri sebagai mangsa pertama. perjalanan hidupnya itu telah pun difilemkan pada tahun 1986.

11- tahukah kamu bahawa setiap tahun 12% dari penduduk dunia terutamanya di negara eropah diserang kanser kulit ekoran dari kerap berjemur dibawah sinaran matahari.

12- lelaki lazimnya akan bercakap mengenai hal-hal lain seperti bola sepak, kereta atau gadjet terkini berbanding mengenai perempuan bila mereka berkumpul lebih dari 3 orang.

13- secara puratanya, lelaki di Amerika Syarikat mati lima tahun lebih cepat berbanding wanita.

14- antara aset lelaki yang paling popular dikalangan gadis ialah dada, lengan, mata, rambut dan wajahnya.

15- 'Bigorexia' merujuk kepada sejenis gangguan emosi lelaki yang terlalu berkeinginan memiliki bentuk badan yang berotot.

Wednesday, March 24, 2010

video

60 Tanda kamu jatuh cinta



1- kamu sentiasa tahu apa menu sarapan pagi sidia.
2- kamu tidak akan biar dia dalam kesunyian.
3- setiap kali dia bersedih, kamu seperti dapat merasakannya.
4- risau apabila si dia berdiam atau merajuk.
5- sentiasa cuba untuk membuat sidia ketawa.
6- menanggung kesusahan bersama-samanya.
7- tahu setiap kesukaan dia.
8- apabila marah, kamu mudah reda jika bersamanya.
9- sentiasa menyimpul senyuman.
10- mudah terasa ataupun sensitif walaupun sidia hanya bergurau.
11- sentiasa tidak sabar menanti hari esok untuk bertemu nya.
12- hati berdebar-debar apabila bertentang mata dengannya.
13- tidak pernah berkira dengan sidia termasuk lah soal wang.
14- sentiasa cuba untuk mendapat perhatian sidia.
15- berbaik dengan teman-temannya.
16- ambil hati keluarganya.
17- menjaga perlakuan apabila berada dihadapan sidia.
18- susah untuk berkata 'tidak' pada sidia.
19- menjaga hatinya sebaik mungkin.
20- penat tidak pernah menjadi halangan untuk bertemunya.
21- berkongsi perasaan dengan nya.
22- sentiasa jadi penyelamat kepada sidia.
23- suka lakukan kejutan untuk sidia.
24- hadiah merupakan perkara wajib untuk hari-hari yang istimewa.
25- kamu merupakan pendengar paling setia untuk sidia.
26- tidak akan memalukan diri sendiri dihadapan sidia.
27- berusaha tampil cantik/kemas dihadapan sidia.
28- tidak tentu arah andai kata setengah jam sidia sepi tanpa sebarang sms.
29- berkongsi minat yang sama dengannya.
30- sanggup berubah sikap mengikut kemahuannya.
31- tidak akan meninggalkan telefon walau sesaat.
32- sentiasa cari peluang untuk bersama sidia.
33- demi sidia, kamu sanggup lakukan sesuatu yang kamu tidak suka.
34- hilang mood apabila bertengkar dengan sidia.
35- menjadi doktor peribadinya keran begitu ambil berat tentang kesihatannya.
36- bangga bercerita tentang sidia pada teman-teman kamu.
37- yang panas baran boleh bertukar menjadi lembut hati.
38- sentiasa rasa kenyang.
39- tidak takut berhadapa dengan apa jua rintangan untuk pastikan sidia tidak terlepas ke tangan orang lain.
40- sanggup jadi penyiasat persendirian untuk mengenali dirinya dengan lebih rapat.
41- tidak pernah malu untuk mengaku perasaan cinta kamu pada sidia.
42- apabila dia ketawa, satu perasaan luar biasa akan kamu rasakan.
43- tiada satu pun kelemahan sidia pada mata kamu.
44- mana-mana kamu pergi, kamu mengharapkan sidia ada bersama.
45- kamu ketawa sampai pecah perut walaupun sidia hanya membuat lawak biasa.
46- orang bercinta akan hipokrit keran mahu nampak sentiasa sempurna.
47- apa sahaja aktiviti bersama sidia pasti akan menjadi lebih menarik.
48- andai ada yang cuba mengganggu hubungan kamu, kamu akan menjadi agresif.
49- ada kalanya kamu lebih utamakan sidia daripada keluarga.
50- andai ditanya tentang hubungan kamu, kamu akan memberikan jawapan yang berubah-ubah keran mahu orang lihat kamu sentiasa bahagia.
51- tenaga orang bercinta akan bertambah 2 kali ganda.
52- ada kalanya kamu berubah sehingga teman baik sendiri tidak mengenali kamu.
53- orang bercinta gemar berfantasi.
54- jadi buta sehingga perkara yang buruk tetap nampak baik.
55- gembira bukan kepalang sekiranya sidia memuji kamu.
56- lebih bersemangat dalam membuat sebarang tugasan.
57- menangis merupakan perkara yang tidak dapat di pisahkan dengan orang bercinta.
58- bijak membaca fikiran sidia.
59- terbit rasa cemburu apabila sidia memuji orang lain.
60- saling memerlukan antara satu sama lain setiap masa.

Tentang Seseorang

Aku berkenalan ngan gadis ni pada 12.1.2010.. Aku kenal die kat salah satu pusat karaoke kt Kuala Terengganu. Dia merupakan salah seorang pelajar kat tempat aku belajar. ni sume kawan aku pnye pasal.. aku ajak die g karaoke.. pas2 die plk g ajak membe-membe perempuan die join skali.. dh la aku x kenal membe2 perempuan die 2.. mula2 segan gak.. tp aku ni jenis muke same tebal ngan kulit badak sumbu.. so, aku on je.. lantak la karaoke 1 bilik smpai 8 orang pun.. yang penting, aku leh nyanyi..

mula2 aku sikit pun xde niat nk kenal ngan die.. eh! mesti korunk tertanya2 sape die 2 kan? cukup la kalo aku kenalkan die kt korang dengan name F.. tp sume 2 berubah bile aku dengar n tgk die nyanyi.. so, timbul la satu prasaan yang berbunge kt hati aku ni.. prasaan yang aku sendiri x pasti.. aku pun panaskan kepala otak aku ngan cari jalan mcm mana aku nk dapatkan no fon die.. then, aku pun dapat 1 idea lame.. lantak la.. lame pun lame la.. yang penting, aku dapat no fon die.. aku teringat kat 1 msg yang membe aku hantar kt aku.. puzzle msg.. so aku pun wt2 tanye die.. "awk faham x maksud msg ni?" then die jwb.. "ntah la.. x faham.." pas2 aku mintak no fon die konon2 nk send msg 2 kt die.. die bg.. mula2 aku ingt kan die xnk bg.. bukan main hepi lg aku ni.. hehe.. aku ni jenis nyanyuk skit.. aku lupe nk save no fon die.. adoi la.. hbs je karaoke, aku kene perah balik otak aku.. cari jalan mcm mane nk dapatkan no fon die balik.. kali ni, aku dh xde jalan.. so kene la tebalkan muke mintak balik no fon die.. tp kali ni aku terus save..

sampai je kt umah, aku terus msg die.. then aku terus call.. sembang smpai hbs kredit.. tp aku binggung ngan prasaan aku.. bile aku sembang ngan die aku rase mcm hepi sgt.. rase mcm ade taman lam hati aku ni.. bermula dr hari 2, aku x putus2 msg n call die.. tibe la pada hari jumaat.. die call aku.. pelik gak aku.. ingat kan ade pape.. rupe2nye die nk ajak aku keluar.. ape lgi.. terbeliak mata aku.. rase mcm aku tgh mimpi.. tanpa ckp bnyk, aku terus setuju.. die bg tahu die nk datang amik aku lepas solat jumaat.. 2 la 1st time aku kuar ngan perem[uan lepas aku clash ngan ex gurl aku..

hari berganti hari aku terus berhubung ngan die.. lepas msg aku call.. bnyk topik yang aku bual kan.. die slalu ckp suke sebang ngan aku cz aku ni bnyk ckp.. x bosan kte nye.. aku pun hepi dapat sembang ngan die.. aku jadi bertambah sayang kan die.. aku cube luahkan.. tp kenangan lepas membuatkan aku berfikir dua kali.. aku kene fikir masak2 dlu sebelum aku buat keputusan.. adakah aku ni dah bersedia nk kapel lg lepas ape bekas awek aku dh buat kt aku..

tibe la 1 hari aku x tahu mcm mane aku leh terlepas ckp yang aku ni dh mula ade prasaan syg kt die.. aku pun terkejut aku leh bg tahu mcm 2 kt die.. aku jd kelu.. takot2 aku di reject.. die x memberikan ape2 jwpn.. tu la yang membyat kan aku terus berusaha untuk mendapatkan cinta n kasih sayang dari die.. akhirnya usaha aku membuahkan hasil apeabila die turut meluahkah prasaan sayang die kat aku selang beberapa mlm selepas aku bagi tahu yang aku sayang kan die.. prasaan bhgia n gembira yang dh lame hilang kembali timbul.. aku tanam kan 1 smgt, 1 tekad n 1 jnji pada diri aku sendiri.. aku akan bahagiakan die untuk selama-lamanya.. aku akan memahami isi hatinye.. dan aku x kan sesekali menyakiti nya...

aku nk ucapkan trime kasih sgt2 kat die cz die trime diri aku yang x seberapa ni.. die trime baik n buruk aku.. selagi aku bernyawa, selagi 2 la aku disisi nya..

Hidup

Aku sje je nk bg pendapat aku tentang hidup kte ni.. kadang-kadang aku terfikir yang perjalanan hidup kte ni same mcm kte tgh memandu kt jalan raya.. jalan raya bnyk selekoh.. mcm 2 gak ngan hidup kte yang banyak liku-liku yang kte kne lalui.. kala jalan raya yang rosak or berlubang plk same ngan dugaan n cabaran yang hadir lam hidup kite..

lam hidup kte, kte kne sentiasa tabah lam menghadapi cabaran dan dugaan.. mcm atas jalan raya.. kte kne ade skill untuk memandu apabila kte lalu kt jalan yang rosak or berlubang.. cube aplikasi kan bnda 2 lam perjalanan hidup kte.. cari skill untuk hadapi cabaran dan dugaan.. tp mcm mane n kt mane kte nk cari skill 2? skill 2 kte leh jmpe n dapat dr sikap sabar dan bertenang.. bile sikap sabar n sikap tenang kte tggi, kte akan mudah untuk hadapi dugaan n ujian...

bile kte diuji, kte slalu mengeluh.. tp sedarkah kte yang ujian 2 sebenarnya dapat mengajar kte erti hidup n buatkan kte jadi lebih matang? spatutnye kte terima ujian 2 ngan hati yang terbuka bukan nya ngan keluhan.. fikir2 kan la...
 

Design By:
SkinCorner